BYT U JIŘÍHO Z PODĚBRAD
© 2019

Adéla Křížková
foto: Vojtěch Veškrna


Mým hlavním cílem bylo navrátit bytu pozbylou noblesu z hlediska dispozice a estetického ztvárnění. Úprava spočívala v očištění dispozice s ohledem na současné nároky bydlení. Do náměstí byly původně orientovány tři průchozí místnosti ze kterých vznikly dvě - velký obytný prostor s kuchyní a hlavní ložnice majitelů. Pozůstatkem dveří ve stěně je kruhový otvor, ze kterého se stal symbol celé rekonstrukce. Odkazuje na Plečnikovy hodiny na Kostele Nejsvětějšího srdce Páně a slouží jako průhled celým bytem. Pokud v bytě strávíte více času během dne, můžete pozorovat hru měnícího se denního světla včetně západu slunce.

Kontrastem k hlavnímu traktu do náměstí se stal zadní pokoj do dvora. Místnost nakonec nebyla vybrána pro ložnici, ale pro ukrytou pracovnu a pokoj pro hosty. Dle samotných majitelů je místnost velmi oblíbeným místem pro trávení času. S budoucím přistavěním balkonu do dvora se stane alternativou společenské místnosti pro letní večery. Z těchto důvodů byla místnost na pevno vybavena pouze knihovnou na stěně kvůli variabilitě uspořádání pokoje. Tyto dvě zóny spojuje hlavní chodba uprostřed dispozice, na jejímž konci vznikla koupelna majitelů. Je netradičně přístupná ze dvou místností - hlavní ložnice a pracovny. Výhodou tohoto rozhodnutí je plynulé navázání koupelny na ložnici a příčné provětrání bytu přes koupelnu.

Eklektické ztvárnění se stalo přirozeným vztahem mezi mnou a klienty.



DSC_6659
DSC_6627
DSC_6796
DSC_6675
DSC_6739
DSC_6703
DSC_6765
DSC_6625
DSC_6608
DSC_6633
DSC_6760
DSC_6778
DSC_6800
DSC_6746
DSC_6768
DSC_6754
DSC_6723
DSC_6653
DSC_6693
DSC_6805
DSC_6651
DSC_6818
/Users/adelakrizkova/Dropbox/00_AK/02_PRE/P R A C O V N I/PRE_18
/Users/adelakrizkova/Dropbox/00_AK/02_PRE/P R A C O V N I/PRE_18
/Users/adelakrizkova/Dropbox/00_AK/02_PRE/P R A C O V N I/PRE_18